West Coast Swing

Vad är West Coast Swing?

West Coast Swing (WCS) är en smooth, cool och social pardans med mycket inslag av individuell improvisation och musikanpassning. Dansen har sitt ursprung i Lindy Hop och precis som i de andra swingdanserna bygger grundsteget på gå-gå och trippelsteg. I WCS dansar man på stället i motsasts till t. ex bugg där man rör sig runt dansgolvet.

Dansen bygger i grunden på ett antal basturer som kan varieras på otaliga sätt. Det som är speciellt med WCS är att den kan dansas till otroligt varierande musik och dansen utvecklas hela tiden i takt med ny musik och nya dansstilar. I WCS går det också utmärkt att plocka in influenser ifrån många andra danser som t. ex. blues, boogie, fox och zouk.

Ursprung

WCS är en social pardans från USA:s västkust, med rötter i 50-talets Lindy Hop, men har förändrats kraftigt över tid. West Coast Swing utvecklas och influeras hela tiden av andra danser. Man blir aldrig fullärd eller klar med WCS.

Dansen är en så kallad "slotted dance" vilket innebär att varje par har en tilldelad area/slot att dansa på till skillnad från andra sociala danser där man rör sig runt dansgolvet medsols i dansriktningen.

Karakteristik

West Coast Swing är en icke koreograferad, förd pardans. Dansen har tonvikten på ”connection” och musikalitet.

Parkänslan är viktig. Dansens rörelser karaktäriseras av en distinkt mjuk elastisk ”look” vilket är följden av den grundläggande stretchen/kompressionstekniken.

West Coast Swing skall väl harmonisera med musiken och spegla dess genre, intensitet och stämning.

West Coast Swing dansas till många olika musikstilar, som rhythm & blues, country, slow rock, blues, soul, pop och till den musik du hör på radion som ligger på hitlistorna.
SkåneSwing Dansklubb c/o Jonas Roslund
Valborgsgatan 36
216 13 Limhamn
Designed by 
Libratica
Copyright © 2022 SkåneSwing Dansklubb